Wskazówki dotyczące planowania kuchni
Biorąc pod uwagę czynności wykonywane w kuchni możemy ją podzielić na 5 stref. Wyodrębnienie tych stref oraz ich prawidłowe ustawienie zapewnia komfort pracy, ponieważ wszystko co jest w damym momencie potrzebne znajduje się w zasięgu ręki.
Strefy można zapalnować we wszystkich kuchniach - niezależnie od ich wielkości oraz formy.Dla osób praworęcznych strefy powinny być ustawione zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a dla leworęcznych w odwrotnym kierunku.
Przykładowe schematy układu kuchni dla osoby praworęcznej
Każda strefa w kuchni oznaczona jest innym kolorem:
strefa zapasów
strefa przechowywania
strefa zmywania
strefa przygotowywania
strefa gotowania /pieczenia
strefa przechowywania
strefa zmywania
strefa przygotowywania
strefa gotowania /pieczenia
STREFA ZAPASÓWW tej strefie przechowuje się artykuły spożywcze takie jak: ryz , mąka, cukier, makarony itp., a także chłodzone produkty spożywcze.
|
STREFA PRZECHOWYWANIATa strefa kuchni służy do przechowywania naczyń codziennego uzytku takich jak szklanki, talerze itp. oraz pojemników na żywność.
|
STREFA ZMYWANIAObok zlewozmywaka i zmywarki powinno być tutaj miejsce na sortowniki śmieci oraz detergenty.
|
STREFA PRZYGOTOWYWANIAStrefa przygotowywania tworzy glówny obszar pracy w kuchni, tutaj powinny znależć się deski do krojenia, przyprawy, miski.
|
STREFA GOTOWANIA/PIECZENIAW tej strefie powinna sie znaleźć płyta ceramiczna lub gazowa, piekarnik, a także garnki, patelnie, sztućce robocze oraz formy do pieczenia.
|
Zobacz więcej przydatnych porad w katalogu PDF